IŞİD, 22 Aralık 2016 gecesi askerler Sefter Taş ve Fethi Şahin’in yakılarak infaz edildiğine dair 19 dakikalık bir videoyu sosyal medya üzerinden paylaştı. Aileye uzun süre herhangi bir açıklama yapılmadı.
Genelkurmay Başkanlığı, görüntülerin incelendiğini söylemiş, Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri ise görüntülerin gerçek olup olmadığına ilişkin bir tespit yapılmasının ardından konuyla ilgili bir açıklama yapılacağını ifade etmişti. Dönemin Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Bu video görüntüleri ile ilgili TSK’dan teyit edilmiş bir bilgi yoktur. Kusura bakmasınlar, medyadaki bazı arkadaşlar da ayaklarını denk alsınlar. Uyduruk görüntülerle halkı galeyana sürükleyemezler” demişti.
‘Şehitlik’ unvanı
Baba Taş, “Bu sabah beni arayıp eve geleceklerini belirttiler. Eve geldiklerinde oğlumun şehit olduğunu söylediler. Yakılma videosunun doğru olduğunu, konunun netleşmesi için beklediklerini anlattılar” dedi. Baba Taş, Iğdır Aralık Aşağı Aratan Köyü’nde taziye çadırı kurduklarını ve garnizon komutanlığı tarafından oğlu için köy mezarlığında anıt mezar yapılacağını söyledi.
Aydınlık, ‘Asker değil, IŞİD’çi’ demişlerdi
Aydınlık gazetesi de görüntülerin ortaya çıktığı dönemde yakılan askerlerin asker değil IŞİD’li olduğunu ileri sürerek skandal bir habere imza atmıştı. Haberde tam olarak şu ifadeler yer almıştı:
“TSK’nın El Bab’da stratejik başarılar kazandığı bir dönemde piyasaya sürülen, iki Türk askerinin Suriye’de IŞİD tarafından infaz edildiği görüntülerinin psikolojik savaş malzemesi olduğu ortaya çıktı. Videoda “yakılarak şehit edildiği” iddia edilen Fethi Şahin’in askerden kaçarak yaklaşık 2 yıl kadar önce IŞİD’e katıldığı ortaya çıktı.
IŞİD’in bir süredir rehin tuttuğu Fethi Şahin ve Sefter Taş adlı iki askeri yakarak şehit ettiği iddiası önceki geceyarısı sosyal medyaya bomba gibi düştü. Görüntüler üzerinden başlayan tartışma bir anda Türkiye’nin en çok tartışılan konusu oldu. Video paylaşım sitelerinin Türkiye sunucularından anında kaldırılan videolar, yabancı siteler üzerinden yayılmaya devam etti”